Tort weselny — tradycyjna niespodzianka od pary młodej. Ma być zjawiskowy i przepyszny! Coraz częściej wielosmakowy – każda warstwa o innym smaku… Coraz wyższy, coraz ozdobniejszy, coraz piękniejszy i ciekawszy. Tak, tort weselny jest królem wesela i tak jak z królem należy okazać mu odpowiedni szacunek. Przed wniesieniem tortu należy uprzedzić wszystkich gości o nadchodzącej niespodziance. Często „wejściu” lukrowanego króla towarzyszy np. pokaz sztucznych ogni. Tort kroi wspólnie para młoda — to pierwsze wspólnie zadanie małżeńskie, dlatego zdjęcia są obowiązkowe. Ten pierwszy kawałek toru należy do pary młodej. Dokładnie tak to wygląda podczas wesela, ale co powinnaś wiedzieć wybierając tort weselny? We wpisie kilka przydatnych informacji, zdjęcia — inspiracje oraz nowe video (tort w roli głównej).
Smak
Pamiętaj, że tort powinien smakować wszystkim, uważaj na ewentualne alergie. Dopasuj smak do pory roku oraz do menu. Jeżeli bierzesz ślub latem postaw na orzeźwiające owoce sezonowe. Jesienią i zimą możesz wybrać „cięższy” smak, np. z dodatkiem rumu, czekolady, jesiennych śliwek. Trendy w smakach podążają właśnie tą drogą: ma być świeżo i lekko!
Wygląd
Tak jak wszystkie elementy powinien, tort powinien pasować do całej koncepcji wesela. Możliwości dekoracji jest przecież tak wiele! Jeśli chcesz zaskoczyć gości postaw na nietypowy kształt (np. tort zaprezentowany w nowym odcinku mojego videobloga) lub na charakterystyczne dla siebie dekoracje (np. grasz na pianinie tort może być udekorowany w kolorach czerni i bieli).
Zamówienie
Złożenie zamówienia może nastąpić na około 2 tygodnie przed weselem. Ważne jest zapewnienie odpowiednich warunków przechowywania, zapytajmy więc o wymiary wybranego tortu i w lokalu, w którym będzie odbywało się wesele zapytajmy o możliwości przechowywania.
Rozmiar
Wielkość tortu jest kwestią subiektywną, ale zazwyczaj przyjmuje się 100 gram na porcję.
A w galerii kilka inspiracji:
1.Tablica kredowa
2.Kwiaty
3.Uwaga – świeżo malowane 😉